Zlewka to jedno z naczyń laboratoryjnych, które widział chyba każdy uczeń na lekcji chemii. Najczęściej ma pojemność do jednego litra i wykonana jest ze szkła bromiokrzemianowego. O tym co to jest zlewka i do czego służy zlewka przeczytasz poniżej.
Zobacz:Entitis – opinie, dlaczego wycofano, skutki uboczne, skład
Co to jest zlewka?
Zlewka to najpopularniejsze naczynie laboratoryjne. Zwykle wykonane jest ze szkła, porcelany lub innego materiału, który odporny jest na działanie substancji chemicznych.
W przeważającej większości zlewki przypominają szklankę, a profesjonalnie mówiąc: mają kształt walca. Ich ścianki boczne są prostopadłe a dno zaokrąglone. Dodatkowo zakończone są dziubkiem (podobnym do tego w szklanym czajniku), który ułatwia przelewanie (czy też może lepiej napisać zlewanie) płynów do innych naczyń.
Wyjątkiem jest zlewka Philipsa. Ta bowiem zwęża się przy górze jak kolba, tym samym przypominając nieco wazon. Przydaje się w przypadku dekanacji, czyli zlewania cieczy znad osadu. Najłatwiej jest go bowiem wtedy zachować w zlewce.
Z definicji wyróżnia się trzy rodzaje zlewek: A, B, C:
- Zlewki typu A są najbardziej rozpowszechnione. Ich wysokość jest zwykle 1,4 raza większa od szerokości. Została wymyślona przez Johna Josepha Griffina. XIX-wiecznego chemika. Czasem nazywana jest zlewką Griffina.
- Zlewki typu B są bardziej smukłe. Ich wysokość będzie przynajmniej dwukrotnie większa od szerokości. Nazywane są zlewkami Berzeliusa, który był XVIII-wiecznym lekarzem i chemikiem. Często używa się ich do miareczkowania (o tym, do czego służy zlewka piszemy poniżej).
- Zlewki typu C jako jedyne nie mają skali, charakteryzuje je płaskie szerokie dno i około trzykrotnie mniejsza wysokość.
Wiesz już, co to jest zlewka i jakie rodzaje zlewek wyróżniamy. Przejdźmy zatem do drugiej kwestii, którą jest to, do czego służy zlewka.

Do czego służy zlewka?
Zlewki wykorzystywane są najczęściej w laboratoriach chemicznych i medycznych. Czasem dla celów pokazowych korzystają z nich nauczyciele na zajęciach z chemii. Dzięki temu prawie każdy uczeń, który kończy szkołę podstawową, wie co to jest zlewka, kolba, czy probówka.
Zastosowanie zlewek w laboratorium jest bardzo szerokie. Wielu chemików, którzy przeprowadzają proste reakcje, wybiera je najczęściej dlatego, że później najłatwiej je umyć.
Do czego służy zlewka w laboratorium?
- Przygotowywanie roztworów.
Chemik umieszcza poszczególne składniki w osobnych zlewkach a potem miesza je z sobą w kolbie i sprawdza, jaka reakcja chemiczna zachodzi.
- Podgrzewanie
W zlewkach można również podgrzewać ciecz, choć do tego często służą kolby z podgrzewaczem.
- Zbieranie resztek/odpadów
Odpady chemiczne muszą być utylizowane w specjalny sposób. Dlatego też gromadzi się je w zlewkach a potem opróżnia zgodnie z przepisami.
- Miareczkowanie
To technika, która pozwala sprawdzić stężenie roztworu poprzez dodawanie do niego innego roztworu o znanym stężeniu.
- Krystalizacja
Do tego zwykle wykorzystywane są zlewki typu C o większych pojemnościach. Sama krystalizacja polega na wyodrębnianiu z roztworu poszczególnych składników.